CULLERA, 07/03/2023

L’Ateneo Musical de Cullera acollirà durant tota la setmana l’exposició “Dones pioneres en les bandes valencianes”, de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, en què es poden trobar les fotografies i històries de les primeres dones que formaren part de les diverses societats musicals valencianes.

Esta exposició té com a finalitat mostrar la lluita de les dones per fer música a les bandes de la Comunitat Valenciana. Esta setmana, l’exposició es trobarà a l’Ateneo Musical, on estarà oberta al públic a partir del 8 de març, coincidint amb la commemoració del dia de la dona.

L’Ateneo, a més, destacarà la figura de Celia Palomares, la primera dona en participar en un passacarrer de la Banda Simfònica. L’any 1950, amb només 14 anys, Celia va ser la primera dona en desfilar amb l’Ateneo.

Va haver de resistir tots els comentaris negatius que li feien per gaudir del seu oboè, que l’acompanyà els següents cinc anys. El 1955, per diversos motius, Celia deixà d’acudir a la banda, però el camí per a que la dona de l’època participara a la música del poble ja havia començat.

Este camí, anys després seria continuat per Celia Bodí, actual membre de la Junta Directiva, qui passaria a ser la segona dona músic de l’Ateneo en desfilar amb el requint a finals dels anys 60. Gràcies a elles, hui, el 31% dels músics de l’Ateneo són dones i, per això, esta setmana es farà homenatge a les dues dones pioneres a l’Ateneo.