Por Magdalena Ordinas

El dissabte dia 1 de desembre, es va celebrar a l’Auditori Sa Màniga de Cala Millor un fantàstic concert de la Banda Simfònica de les Illes Balears, dirigida per Joan Antoni Ballester, i  patrocinat per la Fundació Mallorca Turisme,  amb l’objectiu d’oferir propostes culturals que incentivin la temporada baixa, amb el lema: «Mallorca és Música. Mallorca és Cultura», per a donar a conèixer Mallorca a través dels seus músics, ja que la Banda Simfònica sempre porta alguna obra de compositors mallorquins als seus concerts.

Presentà el concert el president de la Federació Balear de Bandes de Música i Associacions Musicals, Joan Carles Julià, i va començar el seu discurs agraint a totes les persones i entitats que han fet possible el concert, i  de manera especial al Conseller d’Economia i Hisenda, Cosme Bonet; a la directora general de la Fundació Mallorca Turisme, Paula Ginard;  a la Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sant Llorenç, l’ Dolors Sánchez; i  a l’equip de  l’auditori i per  al  director Pere Santandreu, per les facilitats que els oferiren. El president,  va agrair a les  bandes de música de Pollença, Ses Salines, Almudaina, Esporles, i Llucmajor, per deixar-los els instrumentes i sales d’assaig on es  va preparar el concert. També va  tenir una menció especial pel director d’aquest concert, Joan Antoni Ballester, i pel gran treball que està fent amb la banda.

Des de que dirigeix la banda el director Joan Antoni Ballester, ha duit a terme dos objectius: el primer, apropar els repertoris més nous  a les bandes de Mallorca; i el segon, apostar per les composicions d’autors mallorquins o autors  propers a Mallorca. El programa va ser el següent:  «Isabel» de Azael Tormo, «Ramon Llull» de Joan Martorell, «Jardín  de Hera» de José Suñer i «Libertadores» d’Oscar Navarro.

Isabel, va ser un encàrrec personal d’en Joan Antoni, al compositor Azael Tormo, bon amic seu i compositor valencià molt premiat per la seva música per a banda i  dedicat a l’al·lota d’en Joan Antoni,  Isabel Catany. Un pasdoble  que va ser estrenat el passat 22 de setembre per la Banda Simfònica a la clausura del Congrés anual de la  Confederació Espanyola de Bandes de Música celebrat a l’Auditori de la Unión Protectora Musical de Vallada, de la Comunitat Valenciana.

L’obra Ramon Llull, l’estrenaren el passat mes de març al Principal de Palma, un poema descriptiu sobre la figura de Ramon Llull del compositor mallorquí Joan Martorell,  va ser un encàrrec de la Federació per commemorar l’any Ramon Llull.

El Jardín  de Hera un magnífic poema simfònic basat  en la historia de la mitologia grega de Hércules. És una obra molt impactant de 20 minuts de durada de gran envergadura. La banda s’enriqueix amb els timbres de piano i l’arpa, i l’obra exigeix als músics el màxim de cada un d’ells, amb moltes intervencions de solistes, moments d’una delicadesa extrema i altres seccions de frenesí rítmic i de molta tensió. Tot un repte pels músics i director.

Per acabar  el concert, una magnífica obra que ha donat la volta al món i ha estat interpretada per les millors orquestres simfòniques, i que la banda va sonar per primera vegada l’any 2016: Libertadores, d’Oscar Navarro, aquesta obra darrerament ha estat programada per l’Orquestra Simfònica, la Banda Municipal de Palma, i darrerament per la Banda de Música de Manacor dirigida pel propi autor. El motiu de repetir-la va ser a petició expressa dels músics, ja que és molt atractiva pel públic però sobre tots pels músics. Es tracte d’un altre poema simfònic que ens situa a l’Amèrica pre-colombina i contagia dels ritmes caribenys  amb molts d’instruments de percussió, cants tribals i danses dels músics, i a la darrera part l’autor ens representa l’arribada dels llibertadors, és a dir, dels conquistadors espanyols, i l’obra es converteix amb una gran marxa militar amb una desfilada de tambors per entre el públic.

Una molt bon concert que el públic va agrir demanat un bis, repetiren el pasdoble Isabel.

La Banda Simfònica de les Illes Balears, que  el 2019 farà trenta anys, agrupa actualment uns vuitanta músics provinents de les trenta-tres bandes i entitats associades a la Federació.

El concert va ser gratuït, al final es va oferir al públic la possibilitat de fer un donatiu a benefici dels damnificats de la torrentada de Llevant, posant una capsa al taulell de l’auditori, i es recaptaren 622,10 euros.

Enhorabona als músics i al director Joan Antoni Ballester, que a més de dirigir actualment a la banda de la Federació, és el director de la Banda de Música Local de Son Servera.

El proper dia  9 de desembre a les 20 hores,  al Teatre Municipal de Petra, la Banda Simfònica de la Federació en el marc dels Encontres de Compositors de la Fundació CA, estrenarà: Tasanet, de Romà Alís, en homenatge a Baltasar Moyà, i Del Secret esglai, de Xavier Carbonell inspirada en els versos de Blai Bonet. Tot un luxe de concert.