· 

L’empresa “Consolat de Mar”, fundada i impulsada per Carles Subiela, ha rebut la distinció al Mèrit Empresarial i Social de la Generalitat Valenciana. Un premi, sense dubte, molt merescut després d’una dilatada trajectòria aportant valor i ajudant als músics i a les societats musicals de la Comunitat Valenciana.

Són moltes les persones que hui celebren este Premi: Joves que han pogut comprar un instrument musical per complir els seus somnis de ser músics, agrupacions musicals de tot el mon que, gràcies a Carles, han adquirit un equipament per iniciar un projecte social i musical a les seus poblacions, etc… Es pot dir que Consolat de Mar ha inundat de música moltes parts del món on regnava el silenci i la foscor.

Carles va vendre un tractor per viatjar a la Xina començant una vida de pel·lícula. Ara diguem a esta gent emprenedors. Carles ho va ser quan encara no s’estilava. La seua visió va  aconseguir que els instruments musicals, eines molt cares des de sempre, pogueren estar a l’abast de qualsevol economia. Amb la seua llavor, la pràctica musical es va democratitzar i superar barreres insalvables.

Tots sabem que la música a la Comunitat Valenciana, mitjançant les societats musicals, és una manifestació de caràcter rural, popular i en mans dels sectors socials més desfavorits. Des de sempre, la pràctica musical ací ha representat una possibilitat de promoció social per a molts músics humils. Consolat de Mar va marcar una fita en esta tasca al resoldre un gran problema: El preu excessiu dels instruments musicals. La peça que faltava fins aleshores.

També de la seua mà, els músics i les agrupacions valencianes han visitat la Xina exportant el seu talent, sent encara més conegudes i contribuint a la projecció de la Comunitat Valenciana per terres orientals. Com ell sol repetir: “Sempre fent país”.

Però encara hi ha més. Amb tot açò podria haver-se aconformat. Però Carles sempre va més enllà i Consolat de Mar està contínuament desenvolupant una gran tasca solidària regalant instruments i col·laborant en qualsevol concert i festival musical; la seua presència és obligada en tots els actes musicals que se celebren pel conjunt de la geografia valenciana. Consolat de Mar i Carles són els amics dels més necessitats. A més d’emprenedor, un “mecenes” sense ser poderós econòmicament però amb molta, molta generositat i il·lusió. Quasi res!

Per açò i molt més, els amics i amigues de Carles es compten per milers perquè és una bona persona, sensible, culta i tolerant. Conversar amb ell és sempre un plaer. Els teus problemes i les teues alegries són seus també. Molt ferm en les seus pròpies conviccions però al mateix temps molt respectuós amb les conviccions dels altres, un cas difícil de trobar hui en dia on imperen sectarismes de tot tipus i actituds intolerants.

Sempre disposat a convidar a una paella a tot el mon, reparteix somriures i bon humor. Molt orgullós del seu poble (Benaguasil) i de la comarca del Camp de Túria, pot este dissabte, el dia de la festa de tots els valencians, replegar eixa distinció amb l’orgull del treball ben fet i amb l’admiració de la família, els amics i de tots el músics de tot el món.

Enhorabona Carles, tens moltes paelles a pagar i a celebrar durant els pròxims mesos!

Manuel Tomás Ludeña